Жена, която практикува йога

Вода гази – жаден ходи

Често през лятото успяваме да се поставим в тази ситуация в буквалния смисъл – щастливо се плацикаме в морето и в басейните, отпиваме блажено от коктейлите, отваряме биричка след биричка и… напълно забравяме да пием вода! Може би си мислите в момента: е, какво чак толкова? За ден-два нищо кой знае какво няма да се случи! Всъщност подобно поведение ни носи много минуси – ето кои са те и как максимално да намалим вредата от жегите, дехидратацията и неприятните симптоми, които в комплект заедно с тях.

Медицинските проучвания показват, че ако пропуснем да пием вода повече от 4 часа на ден, това води до близо 2% загуба на течности в организма. На този етап можем да забележим следните симптоми: затруднения в концентрацията, проблеми с паметта, повишена раздразнителност и напрежение, резки сривове на настроението, главоболие и др. Често напълно погрешно ги отдаваме на натоварения си график, на това, че сме изложени на хроничен стрес и че сме преуморени.

Жена, която спортува и пие вода
Ето още малко факти, върху които е добре да се замислим:

 • Жаждата не е знак за това, че вече е време да пием чаша вода, а е сигнал от организма, че процесът на дехидратация вече е започнал. Медицински експерименти доказват, че само 1 до 2% дехидратация на тялото водят до усещане за жажда. Много бързо може да се стигне до това ниво на обезводняване – достатъчно е да поспортуваме по-интензивно или да ни пипне някой летен вирус.
 • Дори и да пием препоръчителните 8 чаши вода дневно, ако сме почитатели на напитките с кофеин, ако редовно консумираме алкохол и често хапваме т. нар. „бързи храни”, то сме изложени на риск от дехидратация.
 • Дори и леката дехидратация (1-2%) ни причинява усещане за умора, тъй като се понижава кръвното налягане и намалява притокът на кислород чрез кръвта към мозъка. В резултат на това се чувстваме изтощени, сънливи и замаяни.
 • Оказва се, че жените са по-засегнати от мъжете от резки промени в настроението и повишена раздразнителност при липса на достатъчно течности.
 • Ако забравим да пием вода по време на натоварен работен ден, обезводняването ще доведе до появата на лош дъх. Причина за това е намаляването на количеството на слюнката, която има и важни антибактериални свойства.
 • Понякога си мислим, че сме гладни и мисълта за нещо сладичко не ни оставя на мира – буквално не можем да й устоим. Оказва се, че в част от тези ситуации всъщност тялото ни подсказва, че има спешна нужда от хидратация. Затова да изпием една чаша вода, преди да бързаме да посегнем към кексчето, винаги е добра идея! А ако редовно се грижим за добрата хидратация на тялото си, печелим и по-добър метаболизъм!
 • Главоболието също може да е причинено от обезводняване. Затова при поява на болка е добре първо да изпием една-две чаши вода, преди да потърсим лекарства.
 • Суха, лющеща се, напукана кожа и поява на нови бръчици в края на лятото. Тази нежелана картина е резултат от комбинацията на недостатъчен прием на вода и упорито лежане на плажа с цел да се сдобием с красив тен. Крайният резултат обаче определено не е в наша полза… Каквито и кремове, и лосиони да използваме, ако не пием достатъчно вода, печелим преждевременно стареене!

Жена, която се гледа в огледало
Правилната грижа за красива и млада кожа (не само през лятото, а през всички сезони) неизменно включва и Шуслеровите соли, които внасят в организма точната комбинация минерали: Шуслерова сол №1 калциев флуорид, №8 натриев хлорид и №11 силицея. Защо са толкова важни за красотата ни? Сол №1 подобрява еластичността на кожата и помага срещу появата на бръчки, целулит и стрии. Сол №8 регулира баланса на телесните течности, хидратира кожата и предпазва от нежелани отоци. А сол №11 стимулира образуването на колаген и така ни предпазва от стареене. Приемът е лесен: по 3 таблетки дневно от всяка сол, поне за 2 месеца. Терапията може да се повтаря няколко пъти в годината.

 • Приемът на солите на таблетки е най-добре да се комбинира с външното им приложение под формата на мехлеми за още по-бърз ефект. При кожа, склонна към образуване на бръчки (особено бръчки тип „пачи крак“), се нуждаем от приложение на Шуслерови мехлеми №1 и №11. Комбинацията им прави кожата еластична и гладка. Кремовете могат да се смесят в дланта и да се нанасят с леко потупване сутрин и вечер. При силно дехидратирана кожа ще ни помогне Шуслеров мехлем №8, който бързо хидратира и успокоява раздразнената кожа. През лятото в жегите често се появяват торбички под очите и подпухналост на лицето. В този случай решението е Шуслеров мехлем №10, който се нанася с леко потупване върху засегнатите области вечер, преди лягане, и сутрин, за да регулира оточността.
 • Дехидратацията води също до запек и подут корем– особено неприятна комбинация, която често съсипва ваканционното настроение на дамите. Недостатъчният прием на течности пречи на доброто храносмилане и причинява хроничен запек. Можем лесно да решим проблема, като пием повече вода и хапваме повече храни с високо водно съдържание: диня, грозде, краставици и др. При продължително оплакване от констипация отново могат да ни помогнат Шуслеровите соли: №3 железен фосфат, тъй като недостигът на желязо в организма е в основата на проблеми като запек и диария; сол №8 натриев хлорид – за цялостно регулиране на течностите; и сол №10 натриев сулфат – за подпомагане на отделителната система и детоксикацията. Трите соли могат да се вземат за 2-3 месеца по 3 таблетки от всяка сол дневно.
 • Приемът на достатъчно течности означава да пием повече вода, а не сокове или газирани напитки! Дори и с фрешовете е добре да сме внимателни, тъй като съдържат прекалено голямо количество фруктоза. Спортните напитки, които са създадени за активно спортуващи с цел възстановяване на електролитния баланс, също съдържат повече захар, отколкото ни е нужна. Затова по-добър и полезен вариант да регулираме хидратацията на тялото си и да се чувстваме добре в летните жеги е да вземем бутилка вода, в която да разтворим коктейл от минерални соли №5 и №8, по 3 табл. от всяка. От този коктейл можем да отпиваме на малки глътки през деня, до следобедните часове. Сол №8 помага за регулирането на водния баланс, а №5 ни зарежда с енергия и добро настроение. За вечерните часове е подходяща минерална напитка със сол №7, по 5-10 табл. разтворени в чаша топла вода. Това ще стопи напрежението и стреса, ако ваканцията ни вече е свършила и отново се борим с безброй задачи в офиса.